Kombijdebrandweer.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Meer dan een hobby

Tijdsbesteding 
Het verschil tussen de beroepsbrandweerpersoneel en de vrijwilligers is dat vrijwilligers hun brandweeractiviteiten combineren met een baan of huishouden. Op alle andere fronten staan de vrijwilligers gelijk aan de beroeps. Als vrijwilliger volg je dezelfde opleidingen en oefen je samen met je ploeg één avond in de week. Het daadwerkelijke uitrukken, waarvoor je het allemaal doet, komt daar nog bij. 

Grote verantwoordelijkheid 
Het is meer dan een hobby, en dan hebben we het niet alleen over de tijd die het kost. Je draagt een grote verantwoordelijkheid. Zodra je pieper afgaat, wordt er op je gerekend en komt het aan op daadkracht. Het is belangrijk om in stressvolle situaties nog steeds helder en veilig te kunnen handelen. Het werk is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Voordat je een aanstelling krijgt bij het korps word je getest. Kijk voor de conditietest bijvoorbeeld eens naar deze video

Steun van het thuisfront 
Als je besluit om vrijwilliger te worden, bespreek dit dan zeker met je partner. Als je dienst hebt, kun je namelijk op onverwachte momenten weggeroepen worden. Bovendien kan het werk je meer aangrijpen dan je verwacht. Dan is het belangrijk dat je goed opgevangen wordt, niet alleen door je collega's maar ook door je partner. Maak de keuze om vrijwilliger te worden niet alleen maar doe het in overleg met je partner/gezin. 

Combineren met je werk 
Je werkgever zal je vrijwilligerschap moeten goedkeuren. Als gevolg van jouw taken voor Brandweer Gooi en Vechtstreek kan het voorkomen dat je later of zelfs niet op je werk verschijnt. Als gevolg van een uitruk kun je ook vermoeid op je werk zitten. Hoewel veiligheid voorop staat, zijn risico's niet altijd uit te sluiten. Vandaar dat Brandweer Gooi en Vechtstreek zorgt voor een goed verzekering voor je.

Verzekeringen 
Schade aan persoonlijk eigendom of dat van derden, opgelopen als gevolg van het uitvoeren van werkzaamheden in opdracht van Brandweer Gooi en Vechtstreek, zijn verzekerd. Ook kosten als gevolg van opgelopen letstel, die niet gedekt zijn door je eigen ziektekostenverzekeraar én de extra kosten die je hoofdwerkgever moet maken als gevolg van dit letsel zijn verzekerd. 

Aanstelling 
Je ontvangt bij aanvang van je opleiding een aanstelling voor bepaalde tijd. Na het behalen van het diploma manschap en een goede beoordeling volgt in principe een vaste aanstelling. 

Selectie-eisen 
De bereidheid om je in te zetten is de belangrijkste voorwaarde. Daarnaast zijn er nog een aantal eisen waaraan je moet voldoen, als je als vrijwilliger aan de slag wilt bij de brandweer. 

 • Je bent 18 jaar of ouder. 
 • Je hebt minimaal MBO2 werk- en denkniveau.
 • Je woont (of werkt) dichtbij de brandweerkazerne, zodat je binnen een paar minuten op de kazerne kunt zijn. 
 • Je moet er rekening mee houden dat je in de eerste twee jaar, twee avonden per week besteedt aan het oefenen en je opleidingen. 
 • Je bent bereid om (volgens rooster) oproepbaar te zijn om ingezet te worden. 
 • Je hebt toestemming van je werkgever om vrijwilliger te worden. 

Selectietraject 
Op hoofdlijnen bestaat het selectietraject uit de volgende onderdelen: 

 • Kennismakings-/oriënterend gesprek op de post
 • Oriëntatie tijdens oefenavonden
 • Competentietest (online-test)
 • Aanstellingskeuring (fysieke en medische testen)
 • Aanstellingsgesprek

Schrijf je gratis in

Ik heb al een account Registreren

BHV Brandweer